Huden är vårt största organ och reglerar bl.a. vår temperatur. Den skyddar oss också mot patogener. Men den är också mottaglig för sjukdomar. Vi talar om en hudsjukdom (dermatos) när förändringen i huden inte kan hänföras till normalt hudåldrande. Dermatoser är lätta att känna igen för den drabbade eftersom de kan ses på hudytan med blotta ögat.
Symtom på en hudsjukdom är hudflagor, små blåsor, rodnad på vissa delar av kroppen eller svår klåda.
Orsakerna till dermatologiska sjukdomar kan variera. De kan orsakas av en ärftlig predisposition. I det här fallet talar vi om endogena faktorer.
Ett försvagat immunförsvar kan också vara en utlösande faktor för hudsjukdomar. När virus kommer in i kroppen kan sjukdomar som vattkoppor eller vårtor utvecklas.
En annan utlösande faktor för hudsjukdomar är stress. Om den känslomässiga balansen störs kan hormonella förändringar uppstå, vilket i sin tur kan utlösa mindre inflammationer. Detta kallas för exogena faktorer, som också inkluderar påverkan från solen eller andra miljöfaktorer.
Hudsjukdomar hör till de vanligaste sjukdomarna hos världens befolkning. 30 - 70 procent av befolkningen drabbas av en dermatos minst en gång i livet.