Du vill göra en fastekur, men vet ännu inte vilken längd och vilken metod du ska välja? På denna sida vill vi presentera för dig vilka fördelar det finns med långtidsfasta och vilka metoder som passar för en längre fasteperiod.
Våra gäster älskar oss
Du vill göra en fastekur, men vet ännu inte vilken längd och vilken metod du ska välja? På denna sida vill vi presentera för dig vilka fördelar det finns med långtidsfasta och vilka metoder som passar för en längre fasteperiod.
Därutöver hittar du erbjudanden för våra fantastiska fastehotell på vilka du får excellent vård under din fastekur och kan profitera på ett flertal bekvämligheter.
I motsats till dieter syftar fasta inte på att rigoröst utesluta vissa livsmedel, utan det handlar om att frivilligt avstå från fast mat eller också njutingsmedel under en begränsad tidsperiod. Målet är att förbättra ämnesomsättningen, och att denna förändrar sig under fasteperioder är genetiskt bestämt. Under hungerstider säkerställdes på så sätt människans överlevnad.
När vi fastar kan vi göra något bra för hälsan genom att bryta ner fettreserver och motverka folksjukdomar som högt blodtryck och diabetes. Även när man är stressad och utmattad kan en fastekur ha en positiv effekt.
Det finns många olika former av fasta. Begreppet långtidsfastar omfattar alla faste-längder från ca 7 dagars fasta upp till 21 dagars fasta. Till skillnad från korttidsfasta avstår man alltså från (fast) mat under en längre period eller man väljer en fastemetod där man för en längre tidsperiod medvetet schemalägger intervaller där man inte äter. Några exempel på klassiska fastemetoder för långtidsfasta är hälsofasta enligt Buchinger eller periodisk fasta med specifika fasteperioder.
Vilken längd din fastekur ska ha beror på den valda metoden, dina egna behov och kroppens konstitution. Ifall du fastar för första gången bör du inte välja för långa tidsperioder, utan t.ex. börjar med en fastedag, samla erfarenheter och sedan pröva dig fram till längre intervaller. Viktigt är att du inte fastar längre än en vecka utan läkarvård eller en erfaren fasteguide. Om du alltså vill göra en långtidsfastekur med en längd av 10 dagar upp till 3 veckor borde du rådfråga din läkare för att hitta den passande längden och metoden för din kur. När man hälsofastar, t.ex. enligt Buchinger, fastar man vanligtvis mellan 5 och 35 dagar, perfekt är det med 2 till 4 veckor. Beroende på den medicinska indikationen är det också möjligt att fasta under en kortare period eller även längre, upp till 6 veckor. Enligt historiska anteckningar och modern vetenskap når en frisk människa sin kroppsliga faste-gräns efter drygt 40 dagar.
Det har bevisats att redan en kort fastetid, t.ex. en fastedag, har en positiv effekt på kroppen. Eftersom kroppen inte längre får (fast) mat förändrar sig ämnesomsättningen och de kolhydrater som har sparats i kroppen bryts ner och förbrukas. Efter ca 14 till 18 timmer börjar dessutom autofagin. Med detta begrepp betecknas en rengöringsprocess i kroppen under vilken enzymen krossar gamla eller defekta beståndsdelar av cellen. Dessa beståndsdelar tillförs sedan cellen så att nya och friska beståndsdelar kan byggas upp. Allt detta kan man redan uppnå med korttidsfasta, alltså fasta mellan en dag och en vecka. Långtidsfasta har fördelen att dessa processer som redan sattes igång under korttidsfastan upprätthållas längre. Man kan jämföra detta med en storstädning för kroppen.
Tack vare den förlängade fasteperioden omställs hela ämnesomsättningen och kroppen börjar att tillverka socker – som framför allt behövs för hjärnan – från vissa proteiner. För detta används i ringa mån muskelprotein, hos överviktiga människor doch framför allt bindvävnad eller stödprotein. Eftersom proteinkällorna i kroppen är begränsade och inte får förbrukas helt, börjar organismen slutligen att omvandla glycerin ur fettreservarna till socker. Från fettsyrorna kan kroppen dessutom vinna ketoner som hjärnan behöver till energiomsättningen. En stor fördel med detta är att det särksilt riskfulla bukfettet bryts ner först. På så sätt producerar kroppen färre signalämnen som kan leda till ämnesomsättningsstörningar som diabetes eller inflammationer och hjärt-kärlbesvär.
Fasta har alltså en rad positiva effekter på hälsan. Man pratar även om en föryngrande effekt på kroppen och det finns studier som visar att det är möjligt att livet förlängas genom fastan och förminskad kaloriintag. På grund av att man avsöndrar mycket och bara tar till sig små mängder koksalt samt kombinationen med avslappning och vila leder till att blodtrycket går ner och att värdena på blodsocker och blodfetter minskas. Levern kan återhämta sig och nya stamceller och mitokondrier (=cellernas kraftverk) bildar sig. Även psyket och stämningen påverkas på ett positivt sätt efter circa 2 till 3 dagars fasta och man blir lugnare, mer avslappnad och mer balanserad. Därutöver verkar signalämnena dopamin och serotonin bättre under fastan och gör inte bara lycklig, utan tyglar också aptiten. Den så kallade ”fasteeuforin” kan förekomma, men den är inte lika utpräglad för alla fastande. En studie med 1422 deltagare som getts ut 2019 bekräftar de positiva effekerna på blodtrycket (ju längre kuren varar desto bättre blir resultaten), det mentala och kroppsliga välbefinnandet och också på vikt och BMI.
Även om man kan gå ner i vikt när man fastar är viktminskningen egentligen inte det främsta målet med klassisk hälsofasta. Mycket viktigare är, som redan nämnts ovan, reduktionen av bukfettet, som kan mätas med midjans omfång. Denna kan minskas med upp till två centimeter efter bara en dags fasta.
Enligt den ovannämnde studien tillhör viktminskningen – framför allt hos starkt överviktiga personer – ändå till de mestnämnda personliga anledningar till en fastekur, förutom reduktionen av kardiovaskulära riskfaktorer och lindringen av allmänna hälsoproblem som inflammationssjukdomar, stress och utmattning.
Om du vill fasta över en längre period bör du i alla fall välja en metod med vilken du varje dag får ett minimiantal kalorier. Särskilt extrema fastemetoder som noll- eller vattenfasta är inte lämpliga för långtidsfastan. För kroppen betyder detta mycket stress och på grund av brist på vitaminer och mineralämnen kan det uppstår problem med cirkulationen, trötthet, muskelkramper och huvudvärk. Bristen på näring leder dessutom till att muskelproteinen bryts ner för att vinna ut energi. För att upprätthålla kroppens vitalfunktioner bör du tar till dig minst 230-300 kalorier per dag. Generellt är det viktigt att du dricker mycket när du fastar, minst 2,5 liter kalorifri vätska per dag. Detta är till exempel örttér, grönsaksbuljong, frukt- eller grönsaksjuicer. Lätt motion, helst ute, och avslappning kompletterar din fastekur perfekt.
Lämpliga metoder för långtidsfasta är:
Den klassiska hälsofastan enligt Buchinger är en ren dryckeskur där man bara dricker grönsaksbuljong, juicer och mycket te. Målet med hälsofastan är att aktivera kroppens självhelande krafter. Detta har en särskilt positiv effekt på kroniska inflammationssjukdomar. Buchinger fastan delas upp i tre faser: Avlastingsfasen, under vilken konsthållningen förändras långsamt, detox-fasen, alltså själva fasteperioden, och fastebrytningen med påföljande uppbyggnadsdagar, på vilka kroppen långsamt vänjas till fast mat igen.
Lär dig mer om hälsofasta enligt Buchinger fasta
Denna form av fastekur är också känd som ”mjölk-bröd-diet”. Målet är att på sanera tarmen på lång sikt, baserad på principerna skoning, rensning och träning. Portionerna är rätt små, men eftersom man äter särskilt långsamt under Mayr-kuren och tuggar mycket väl, njuter man ändå av måltiderna och känner sig mätt. Denna fastemetod lämpar sig särskilt för dig som inte vill eller får avstå helt från fast mat. Det är även en perfekt utgångspunkt för en långvarig förändring av matvanorna, eftersom dessa reflekteras på grund av att man äter så långsamt.
Till skillnad från en klassisk fasta behöver du med en alkalisk diet inte avstå från fast mat. På så sätt kan du äta dig mätt, men samtidigt också göra något bra för din hälsa och ditt välbefinnande. När du bara äter basiska livsmedel under en viss tid avsyras och avlastas kroppen och syra-bas-balansen återställs. 1 till 2 veckors alkalisk diet med påföljande överskott av alkaliska livsmedel rekommenderas.
Basisen för den klassiska Schrothkuren bildar de 4 pelarna diet, dryckes- och torra dagar, omslag och motion. Dieten består av ca 600 kalorier per dag, från veganska och rent basiska livsmedel. Genom att dessutom variera dryckes- och torra dagar (0,5-1 l vatten) ska kroppens självhelande krafter aktiveras. Den tredje pelaren, fuktiga omslag, förbättrar blodcirkulationen och stimulerar ämnesomsättningen. Med lätt motion kan du distrahera dig själv och göra något bra för kropp och själ.
Periodisk fasta, som också kallas för intervallfasta eller intermitterande fasta, betyder att man inte äter i några timmar eller även några dagar. Målet är att stimulera ämnesomsättningen och långvarigt minska vikten. I jämförelse till andra fastemetoder känns det här oftast lättare att börja eftersom fasteperioderna kan väljas flexibelt och anpassas till den dagliga rutinen. Periodisk fasta enligt 16:8 metoden – vill säga 16 timmars fasta och äta inom 8 timmar – lämpar sig också bra för en längre period eller även varaktig, då det egentligen inte är en diet, utan måltiderna fördelas över dagen på ett annat sätt. Helt allmänt sagt kan du under intervallfastan äta vad du vill. Naturligtvis bör du dock ta hänsyn till att du äter balanserat och hälsosamt, särksilt när du också vill gå ner i vikt.
Särskilt när du fastar för första gången rekommenderas det att göra det under en tid där du är ledig från jobbet och med vägledning eller i en grupp. Våra fastehotell erbjuder dig den perfekta ramen för din fastekur. Ditt bokade program innerhåller dessutom läkarvård eller fastevägledning under hela kuren. Därutöver finns det kostrådgivning och sportprogram, gratis användning av wellnessområdena eller rabatterad entré till närliggande simhaller. Massage eller andra passande behandlingar kompletterar ditt paket, så att det verkligen skötas om både kropp och själ och du förberedas för tiden hemma.
Framför allt på de första dagarna kan du känna dig hungrig eller trött, ha huvudvärk eller frysa. Sällan berättas det om muskelkramper och sömnstörningar.
Långtidsfasta rekommenderas i allmänhet endast för friska människor. Ifall du har sjukdomar som ämnesomsättningsstörningar, hjärt-kärlsjukdomar, sjukdomar i matsmältningstrakten, av huden eller luftvägarna, allergier eller utmattningstillstånd kan en fastekur hjälpa att lindra dina besvär. Du bör dock endast fasta under läkaruppsyn eller med hjälp av personalen på ett fastehotell.
Även om fastan i allmänhet har positiva effekter på hälsan är det inte lika lämplig för alla människor. Ifall du regelbundet tar mediciner eller lider av en kroniks sjukdom bör du inte fasta eller endast under läkaruppsyn. Detta gäller även när du lider av allergier, diabetes eller depression.
Kontraindikationer är bland annat:
Barn och ungdomar bör pricipiellt inte fasta.
När man fastar gör man ingen klassisk diet. Viktiminskningen är inte der första målet med en fastekur, men eftersom antalet kaloerier är så lågt går man ändå ner i vikt under fastan, så att säga som i förbigående. Själva målet med fastan är att rensa kroppen och också själen. Om du vill långvarigt gå ner i vikt och förändra dina matvanor är en fastekur en idealisk början.
Våra fastehotell i Tyskland och utomlands ger dig säkerheten att det tas hand om dig på bäst möjliga sätt under din fastekur. I början av din vistelse kommer du att ha ett inledande samtal så att personalen kan ingå på dina personliga behov eller besvär. Under kuren får du vägledning av certifierade kostrådgivare och också värdefulla tips för tiden efter din fastesemester. För att stödja läkningsprocessen innehåller ditt program även talrika avgiftande och avslappnande behandlingar (bastu, ångbad, pool). Din kur kompletteras med ett varierat motionsprogram, som till exempel gemensamma vandringar, vattengympa, meditation eller yoga. Dessutom finns det föredrag där du lär dig mer om hälsorelaterade ämnen.