Det är väldigt viktigt att du regelbundet kontrollerar ditt blodsockervärde när du fastar. Eftersom du gör en stor förändring i dina matvanor och din kropp försöker att anpassa sig kan det hända att du känner dig illa till mods. Informera din läkare eller medicinsk personal på plats om samtliga förändringar i ditt välbefinnande eller blodsockervärde så att de kan hjälpa dig att anpassa din fastekur.
Det är dessutom viktigt att du börjar med några avlastningsdagar redan innan din fastekur. Det betyder att du långsamt styker industrisocker, koffein, alkohol och svårsmälta rätter från din regulära matplan och även långsamt sätter ner antalet kalorier som du tar till dig. Försök att ställa om på lättsmälta livsmedel som frukt, grönsaker, soppor eller fullkorn.
Och slutligen borde du hålla dig till läkarens uppbyggnadsplan eftersom den säkerställer att du bryter fastan utan att chocka din organism. Om återvändningen till vanlig mat inte genomförs korrekt kan det leda till exempelvis elektrolytobalanser som kan göra att du känner dig illa. Låt oss upprepa det igen, informera din läkare direkt när du känner dig illa till mods eller ser förändringar i din blodsockernivå.
Efter Fastan
För diabetiker är uppbygnadsfasen av fasteprogrammet, där man återgår till fast mat, nyckeln till att vänja sig vid den nya livsstilen. Det är viktigt att du följer läkarens rekommendation angående vad och hur mycket du får äta de följande dagarna för att inte yttelrigare belasta kroppen och skapa elektrolytobalans.
När du bryter fastan har du chansen att ställa om din kosthållning vad som är särskilt viktigt för typ 2-diabetiker. Du har rensat din kropp från skadlig mat och kan nu förändra din livsstil genom att hålla dig till färska ingedienser och utelämna industrisocker, sötningsmedel, alkohol och koffein. Om allt går perfekt förblir dina blodsocker- och insulinvärden stabila efter fastekuren och det är nu upp till dig att upprätthålla dessa värden med nyttig mat och regelbunden motion.
Kosthållning för diabetiker
Läkare och experter rekommenderar att diabetiker ska äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn, magert kött och mjölkprodukter med låg fetthalt. Samtliga livsmedel som innehåller mycket industrisocker, artificiella sötningsmedel, fett (framför allt mättad och trans-fett), kolesterol och natrium bör undvikas. Om du håller dig till whole food dieten och borta från bearbetade livsmedel har du redan tagit ett stort steg framåt!