Att fasta är inte bara populärt under de olika religionernas fastetider, utan egentligen året runt. Många fastar inför sommaren för att gå ner i vikt eller även flera gånger om året för att profitera på fördelarna som fastan har för hälsan. Vi har fått möjligheten att prata med Dr. Matejka som är chefsläkare på Malteser Klinik von Weckbecker i Bad Brückenau och fastar själv regelbundet. Hans nya bok Fasten heilt (”Fastan helar”) har just publicerats. Du kan få en liten försmak av den i den här intervjun!
Kära Dr Matejka, tack så mycket för att du tog dig tid att svara på våra frågor idag! Du är chefsläkare på Malteser Klinik von Weckbecker, som är en av de ledande klinikerna för naturläkemetoder. Du var själv en gång elev till Dr. Erich Weckbecker. Vad var det som imponerade mest på dig med hans arbete?
Om meningen “Man måste själv brinna för att kunna sätta andra i brand” är sann, så stämmer detta in på Dr von Weckbecker. Utan att låta sig avskräckas av kollegernas fientlighet har han under flera decennier konsekvent och framgångsrikt genomfört sitt koncept med kombinerad terapeutisk fasta med kompletterande biologiska behandlingar som fysioterapi och framför allt Kneippmetoden.
Din nya bok Fasten heilt (”Fastan helar”) handlar om fastans helande effekt. I vilken utsträckning kan fastan faktiskt hela och inte bara lindra symtom? Och fastar du själv regelbundet?
Särskilt när det gäller livsstilsbetingade sjukdomsbilder, där alltid även näringsfrågor spelar en viktig roll, kan terapeutisk fasta faktiskt utveckla en helande effekt på orsakerna. Tänk på vad vi kallar “metaboliskt syndrom”. Detta inkluderar bl.a. övervikt, typ 2-diabetes, högt blodtryck och andra riskfaktorer för hjärtat. Även personer som känner “lederna”, som ett tecken på begynnande artros, har nytta av detta. Vi uppnår också goda resultat vid migrän.
Vid andra systemiska sjukdomar, t.ex. kroniska inflammatoriska reumatiska sjukdomar, men också delvis neurologiska sjukdomar som MS eller Morbus Parkinson kan uppnå lindring. Det betyder att sjukdomen inte har försvunnit, men att patienterna mår bättre. Parkinson-patienten rapporterar till exempel att stelheten, som är en särskild belastning för många Parkinson-patienter, har förbättrats. Fastan har också en god och varaktig effekt på utmattningstillstånd och önskan om en “reset”, som uttrycks allt oftare idag. Själv har jag under en längre tid regelbundet ägnat mig åt periodisk fasta – ungefär tre gånger i veckan.
Terapeutisk fasta ska hjälpa vid autoimmuna sjukdomar, hudsjukdomar och neurologiska sjukdomar. På vilka områden tror du att fastan har särskilt goda möjligheter att lyckas? Var finns å andra sidan gränserna för fastan?
Fastan har naturligtvis sina gränser när det finns eventuella kontraindikationer. Detta gäller till exempel för många psykiatriska sjukdomar, särskilt schizofreni, panikattacker, tvångssyndrom och vanföreställningar. Manifest cancer anses också vara en kontraindikation. En lägre kroppsvikt i sig är också en kontraindikation, liksom hög ålder.
Vi gör det i huset på ett sådant sätt att vi inte längre låter fasta patienter utan tidigare erfarenhet av fasta senast från och med det 75:e levnadsåret. Men även för erfarna fastare drar vi gränsen vid senast 85 års ålder, vilket inte alltid tas emot väl av de berörda patienterna…
Förklara för oss vilka processer som utlöses i kroppen under fastan. Varför är tillfällig avhållsamhet från mat så hälsosamt?
Under årtionden har man förklarat fastans effekter med avgiftande och renande effekter. Dessa vardagliga uttryck accepteras inte av den moderna vetenskapliga medicinen. Genom de senaste årens grundforskning vet vi mer.
Varje mänsklig cell genomgår en genetiskt kontrollerad självrengöringsprocess: den kan packa in substrat som inte längre behövs, t.ex. proteinkomponenter, och utsöndra dem eller återvinna det som fortfarande är användbart. Detta är ett slags självreparation. Med stigande ålder minskar denna förmåga att reparera sig själv och sjukdomar blir vanligare. Fastan är ett sätt att stimulera denna förmåga till självreparation igen.
Enligt nya iakttgelser visar även kortare fastaperioder, ibland bara en eller två dagar, eller till och med den allt mer populära periodiska fastan, där frukost eller middag vanligtvis utelämnas, en motsvarande förändring i ämnesomsättningen. Vi talar om Metabolic Switch: kroppen får då sin energi i allt högre grad från förbränning av fettsyror och inte genom att använda sig av kolhydrater. Denna “switch” aktiverar viktiga metaboliska och immunologiska processer.
Hur länge måste man fasta för att nå de första framgångarna? Och hur länge kommer man att ha nytta av fastekuren? Är det värt att integrera mindre fastaintervaller i vardagen för att känna en varaktig förbättring av hälsan?
Förr brukade vi fasta här i huset i 21 dagar och sedan göra en veckas kostuppbyggnad. I dag sker detta på grund av tidsbrist endast i undantagsfall. De flesta patienter är bara kvar i huset i ungefär 10 dagar. Ny forskning visar dock att även en veckas terapeutisk fasta kan vara effektiv. Det beror naturligtvis på den sjukdomsbilden. En kronisk inflammatorisk sjukdomsbild kräver säkerligen först en längre fasteperiod på minst 14 dagar för att skapa en grund för ytterligare framgångar. Därefter lönar det sig att forsätter med en ytterligare fastevecka minst 1-2 gånger per år. Vi talar om etappfasta, som är effektivare än att göra en längre fastekur med några års mellanrum.
För att stabilisera framgången eller för att förebygga är det också bra med kortare fasteintervaller, t.ex. en juicefastedag/vecka eller 5/2-principen, dvs. två avlastningsdagar per vecka då man t.ex. bara äter grönsaker och/eller potatis.
Vilka nya insikter fick du som ett resultat av dina intensiva studier av ämnet fasta för hälsan och helande när du skrev din bok? Du får gärna ge våra läsare ett litet smakprov.
Jag nämnde Metabolic Switch, som menar förändringen av ämnesomsättningen från kolhydratanvändning till användning av ketonkroppar. Tidigare trodde man att dessa ämnen var undermåliga, om inte farliga, men på senare år har vi sett en hel del positiva effekter. Det finns till och med studier som visar att en sådan mild ketos är särskilt gynnsam för hjärnan och att även dementa personer har nytta av den. Kroppen har tydligen ett slags hybridsystem för energianvändning.
Malteser Klinik kombinerar naturläkemetoder med skolmedicin. Varför är denna kombination så lovande? Och vad är sanningen i påståendet att skolmedicinen ofta bara behandlar symtomen på en sjukdom, men inte dess ursprung?
Kombinationen av naturmedicinska behandlingar med den konventionella medicinen är meningsfull och nödvändig framför allt därför att vi kan kombinera de möjligheter som den konventionella medicinska diagnostiken och dess akutmedicinska behandlingsalternativ erbjuder med naturmedicinens ofta kausala strategier. Livsstilsförändringar är en central fråga. WHO anser att livsstilsförändringar är en förutsättning för att hälsovårdssystemen forsatt ska kunna financieras i framtiden.
Med vilka besvär kommer gästerna särskilt ofta till din klinik? Hur länge stannar de och vilka fasteprogram är mest populära?
Nuförtiden är det många som kommer med en önskan om en reset, en nystart. Orsaken till detta är det breda spektrum av stressfaktorer som moderna människor utsätts för. Vi träffar ofta patienter med alla typer av ortopediska problem, där vi ser att mycket av det som anses vara “utnötning” i ryggraden eller lederna i själva verket orsakas av muskelspänningar. Detta öppnar upp helt nya metoder för till exempel smärtbehandling, och fysioterapi spelar en viktig roll i vårt hus.
Malteserklinikens utbud av fastesemestrar sträcker sig från klassisk terapeutisk fasta över periodisk fasta till fastevandringar. Vilken fastekur rekommenderar du till nybörjare som vill fasta för hälsan?
I princip är alla de ovannämnda metoderna också lämpliga för fasta-nybörjare. Särskilt när det gäller fastevandring bör man dock ha tillräcklig med kondition och förmåga att röra sig och däremot får inga akuta hjärt-kärl-sjukdomar med hjärtrytmrubbningar föreligga.
Fasta för nybörjare: Kanske vill någon nybörjare prova på att avgifta genom fasta hemma. Vad behöver nybörjare absolut veta innan de börjar rensa kroppen inifrån?
Vi rekommenderar ofta omställningsdagar, dvs. att patienterna innan de börjar fasta endast äter potatis och grönsaker eller ris och grönsaker i 2-3 dagar, kanske vegetabilisk olja av hög kvalitet, men inget animaliskt protein och absolut ingen färdigmat. Detta leder redan till en ganska bra dränering och gör det lättare att gå över till juicefastan.
Men om du aldrig har fastat förut bör du inte göra det helt ensam. Jag rekommenderar att du går med i en fastegrupp. Här finns det många erbjudanden, till exempel från folkhögskolor, men också från organisationer. I annat fall gäller det som den välkände fasteläkaren Hellmut Lützner säger: vi skiljer den förebyggande fastekuren för den som fortfarande är frisk från den terapeutiska fastekuren i egentlig mening för den som redan är sjuk. Den förstnämnda utförs vanligen ambulerande, medan den sistnämnda snarare bör utföras stationärt på ett sjukhus.
Nybörjare bör dessutom informeras om kontraindikationerna för fastan och göra sig medvetna om detta: Fastan är inte något man gör från en dag till en annan, utan särskilt när det gäller terapeutisk fasta bör man förbereda sig invärtes i förväg.
09.06.2021