Efter att du har lärt dig vilken dosha-typ du är, är det nu dags för lite smarrig ayurvedisk mat som är välgörande för oss alla!
För alle de som inte vill vänta på en ayurvedaresa för att njuta av indiska läckerheter har vi samlat ett par ayurvedarecept för dig som du jätteenkelt kan laga hemma!
Paneer, indisk färskost
Paneer, eller Panir som den kallas på tyska, kan användas som ingrediens i många Ayurveda recept och rätter men du kan även äta den som den är. Du behöver:
- skål
- kastrull
- metallsil
- ren bomullsduk eller handduk
- en liter mjölk
- 2 msk äppelcidervinäger eller ren citronsaft
- lite salt för smaksättningen
Koka mjölken i kastrullen, tillsätt salt och citronsaft eller äppelcidervinäger, rör om och ta ner kastrullen från spisen. Rör om igen. Lägg duken i silen, ställ silen på en skål. Häll i massan du kokat. Vasslan rinner ner i skålen medan Paneer är i duken. Tryck lite med en sked så att mer vassla rinner ner. Till slut vrider du ur duken med dess innehåll så att ingen vassla är kvar i osten. Ju mindre vätska Paneer innehåller desto fastare blir konsistensen. Din hemmagjorda Paneer håller sig ca. 5 dagar i kylskåp.
Enligt Ayurveda-läran har Paneer en stärkande effekt på organismen och räknas som en av de nyttigaste ostsorterna.
Ayurvedas elixir – guldmjölk
Guldmjölken består främst av kryddan gurkmeja som sägs ha en läkande effekt. Allt du behöver är:
- en tesked gurkmeja-pasta/kräm
- en tesked nativ olja (t.ex. kokosolja)
- en kopp soja- eller mandelmjölk
- peppar och sötningsmedel
- en kastrull
Så här tillagar du guldmjölk:
Häll mjölken, gurkmejan och peppar i en kastrull och låt blandningen koka upp medan du rör. Om du inte gillar den krämiga konsistensen kan du tillsätta lite vatten så att massan blir tunnare. Du kan även söta mjölken om du vill. Fyll allt i en kopp, tillsätt oljan och rör en gång till.
Med detta recept för ett Ayurvedas mest populära drycker kan du själv tillaga ett läkemedel som avgiftar levern, har en positiv effekt på matsmältningen och motverkar uppblåsthet. Dessutom är det smärtlindrande och anti-inflammatoriskt vilket gör det till ett perfekt medel vid reumatiska åkommor och artros. Även blodsocker, kolesterin och högt blodtryck sänks vid regelbundet intag.
Ayurvedisk Ghee, ett av Ayurvedas viktigaste recept
Ghee, mer känt som klart smör, är en viktig ingrediens i ayurvediska kosten och räknas som universealläkemedel som kan användas både in- och utvärtes på många olika sätt. Du kan snabbt tillaga Ghee med detta recept. Du behöver:
- 2 kastruller
- metallsil
- ren bomullsduk eller handduk
- skopa
- glas med skruvlock
- 1,5 kg biologiskt smör eller med gräddfil
Ayurveda recepten säger att smöret ska kokas i en kastrull, sedan ska man dra ner värmen. Det flytande smöret bör sedan kokas i ca. 45 minuter så att det bubblar lätt. Under tiden tar du bort äggvitan som stiger till ytan med en skopa. När smöret inte är grumligt längre är det klart att användas för andra rätter.
Du måste dock vara nog med att smöret inte färgas brunt eftersom du inte kan använda det då. Om smöret luktar lite kola med en lätt touch av nöt och när det gar en gyllene, klar konsistens är det perfekt!
Häll Ghee genom duken och silen i den andra kastrullen. Sedan kan du fylla det i glas med skruvlock som kan förslutas väl. På detta vis håller det sig i många år och behöver inte ens stå kylskåp.
Ghee har varken avfallsprodukter eller äggvita och är således en mycket ren produkt som ska ge kroppen mycket energu. Ghee hjälper kroppen att rena sig själv och har en anti-inflammatorisk effekt. Ju äldre Ghee är desto större sägs dess terapeutiska effekt på kroppen vara.
Ingefäravatten – en till höjdpunkt av Ayurvedas recept
Att tillaga ingefäravatten enligt Ayurveda recept går enkelt och fort. Du behöver:
- ca. fyra eller fem skivor skalad, färsk ingefära
- en liter vatten
- en kastrull
Enligt Ayurveda recepten häller man ingefäran och vattnet i en kastrull och låter det koka upp. Sedan kokar man ner vätskan utan lock tills den är ca. hälften av sin ursprungliga volym och låter det kallna sedan.
Ingefäravattnet kan du dricka kallt eller varmt fördelat över hela dagen. Det sägs hjälpa mot förkylning, påverkar kroppens meteoropati positivt och hjälper dig att bli av med slaggprodukter.
En grundingrediens i Ayurveda recept – det heta, kokade vattnet
Det heta, kokade vattnet är fundamentet i Ayurvedas recept och dess lära. Därför är det speciellt viktigt när du gör en Ayurveda kur. Du kokar vattnet och dricker det så hett som möjligt. Det heta och kokade vattnet sägs…
- förebygga matsmältningsproblem
- göra huden mjukare och friskare
- motverka trötthet
- påverka nerverna positivt: du är mer avslappnad och nöjdare
- vara uppfriskande
Är du ofta törstig och har torr hud trots att du dricker mycket? Då blockerar ämnesomsättningsrester din kropp och cellerna kan inte ta in mer vatten enligt Ayurvedas lära. Om du dricker hett, kokat vatten och tillsätter ayurvediska örter efter dina behov kommer du snabbt att märka en förbättring.
Vill du veta mer om ayurveda?
Här kan du läsa SpaDreams ayurvedaguide >>