Ayurveda mot stress – 7 ayurvediska tips för att hantera stress

Stress är en situation som utlöser en biologisk reaktion. När du till exempel upplever en stor utmaning strömmar hormoner och signalämnen genom kroppen för att få organismen att prestera på kort sikt. Normalt sett ska din kropp slappna av efter reaktionen. I grund och botten är stress inte något dåligt; den garanterade våra förfäders överlevnad och är fortfarande viktig i dag eftersom vi annars inte skulle klara av vårt dagliga liv.

Men för mycket stress har en negativ inverkan på din hälsa på lång sikt och kan göra dig sjuk i längden. Även den mest stresståliga personen behöver alltid perioder av avkoppling för att ladda batterierna. Situationen förvärras av det faktum att vi under stressiga perioder vanligtvis inte är uppmärksamma på vår kost, rör oss för lite och sover för lite. 80 procent av befolkningen lider av mer eller mindre stress, vare sig i yrkeslivet eller privatlivet. Ayurvedisk medicin rekommenderar olika åtgärder för att hantera vardagens stress och återfå balans och stabilitet.

När allt blir för mycket – Ayurveda mot stress

Ayurveda mot stress innebär att man minskar och mobiliserar fysiska och mentala energier. Om vi lider av stressiga situationer under en längre tid blir vi fysiskt och psykiskt sjuka. Ayurveda mot stress innebär att ge näring åt kropp och själ och att få känslorna i balans. För en terapeutisk strategi är det först nödvändigt att klargöra hur stress påverkar din dosha-typ. De ayurvediska doshas Vata, Pitta och Kapha är energier som påverkar din organism. Stress hotar balansen mellan dina doshas. Både Vata och Pitta stimuleras – Vata aktiverar organismen och Pitta ger den nödvändiga energin. Efter psykisk stress bör dessa två doshas lugna ner sig och organismen bör vara i balans igen.

Permanent stress leder däremot till ett kroniskt spänningstillstånd och obalans, vilket kan leda till allvarliga sjukdomar. En Ayurveda anti stress kur hjälper dig att återställa balansen. Hur lång tid det tar för trötthet, utmattning och fysiska besvär att ge vika och för dig att återfå din optimism och energi beror på hur allvarlig den kroniska stressen är och på dina Kapha-reserver.

Klassisk indisk örtstämpelmassage - Ayurveda mot stress

Klassisk indisk örtstämpelmassage Ayurveda mot stress

Ayurveda anti stress behandlingar – För hela din tillvaro

Till skillnad från konventionell medicin fokuserar Ayurveda på att kombinera en mängd olika läkemetoder. På så sätt behandlas inte bara fysiska besvär utan även psykologiska orsaker beaktas i diagnosen. Ayurveda mot stress innebär att man tar itu med den stora bilden.

Därför undersöks hälsans tre pelare:

Pelare 1: Ayurvedisk mat mot stress

Här ligger fokus inte på vad du äter, utan på hur du gör det. Det börjar med förberedelserna: Laga mat med kärlek. Skapa en trevlig atmosfär – gärna i sällskap. Till exempel kan du laga mat tillsammans med din partner, dina barn eller dina vänner. Själva “firandet” av matlagningen minskar stressen. Ät minst två måltider om dagen och ta dig tillräckligt med tid för att göra det. Njut medvetet av den mat du lagar. Tugga maten ordentligt och ät långsamt och lugnt. Undvik att titta på tv eller använda mobilen medan du äter. Bra sällskap med trevliga samtal är inte bara tillåtet utan till och med uppmuntrat.

Pelare 2: Hälsosam sömn med Ayurveda mot stress

När du sovar återhämtar du dig och i bästa fall återfår du dina krafter. Både fysiskt och psykiskt. För att din kropp ska kunna göra detta behöver den lite hjälp: gå och lägg dig när du är trött – håll dig inte vaken hela natten. Du får den mest vilsamma sömnen om du sover före midnatt. Sov så många timmar som du behöver. Men inte mer. För mycket sömn gör dig matt och trög. Se till att du sover ostört – ingen musik, tv eller mobiltelefon. Mörklägg sovrummet. Gatubelysning och flimrande ljus ger inte ditt undermedvetna möjlighet att vila. Detta leder till att du blir “groggy” nästa dag. Meditera innan du går till sängs och stäng av negativa tankar. Ät inget tungt några timmar innan du går till sängs – din matsmältningskanal behöver också en paus.

Ung kvinna i pyjamas, med sovmask och kudde.

Pelare 3: Livsenergihantering med Ayurveda mot stress

Använd din lediga tid till att vända dig inåt och ta en paus. Meditation och yoga är utmärkta komplement i kampen mot stress. Om du har lite tid för dig själv kan du försöka prioritera annorlunda. Du är minst lika viktig som alla andra personer i ditt liv. Din hälsa kommer att tacka dig! Lär dig mindfulness! När var sista gången du betraktade medvetet en blomma, ett träd eller en särskilt intressant byggnad? I vår snabba tid glömmer vi tyvärr bort hur vacker världen omkring oss är. Lägg märke till dem igen – det är ren stresslindring!

En studie från Kurkliniken Parkschlösschen Bad Wildstein i Traben-Trarbach visar att Ayurveda är effektivt mot stress. Stressforskare följde 84 utbrända patienter under en tio dagar lång Panchakarma-kur. Med utgångspunkt i kortisolnivån fann läkarna att stresshormonerna i slutet av behandlingen tydligt liknade dem i en kontrollgrupp utan stressymptom.

Ayurveda mot stress – Tips för att hantera stress och lugna ner dig

1.  Akta på vad du äter

Ät en varierad och hälsosam kost. Välj helst naturliga livsmedel som har en positiv effekt på din organism. Det är bland annat mogen frukt, basmatiris, dinkel, färska grönsaker och örter, valnötter och honung. Se till att du äter regelbundet även under stressiga dagar. Glöm inte att äta! Drick mycket vätska under hela dagen. Vatten med låg kolhalt och osötade örtteer är bäst.  

2. Få tillräckligt med sömn

Regelbunden, djup sömn är särskilt viktig mot stress. Gå tidigt till sängs och hitta din optimala sömnrytm. Meditation innan du går till sängs lugnar tankarna och slappnar av kroppen. Bannlys tv-apparater, surfplattor och mobiltelefoner från sovrummet. Istället kan du koppla av med en bra bok eller spendera tid med din partner.

3. Slappna av med yoga och andningsövningar

När du har stigit upp går du fram till fönstret och hälsar på dagen med ett leende och vidöppna armar. Detta öppnar bröstet och låter dig andas djupt. Du kan när som helst integrera denna andningsövning i din dagliga rutin.

Börja dagen med ett uppfriskande yogapass. Din ryggrad och dina muskler är stela av att ha legat i sängen i åtta timmar. Genom att röra på hela kroppen vaknar du inte bara snabbare, utan är också mer motståndskraftig för kommande uppgifter.

Inspirerande Yoga INHALE EXHALE meddelande på ljuslåda med träningsmatta, meditationskudde och yoga blockar.

Yoga och andningsövningar mot stress

4. Ompröva din tidsplanering

Ibland kan vår egen tidsplanering orsaka för mycket stress. Kanske tar du på dig för mycket? Gör en daglig plan med dina uppgifter. Detta är det enda sättet att undvika överbelastning.

5. Lär dig att säga nej

Vi vill alltid göra alla nöjda – chefen, kollegor, barn, partner, familjemedlemmar och vänner. Men det är inte möjligt och inte ens nödvändigt. Om du verkligen uppskattar dig själv kommer du att acceptera att du ibland behöver lite lugn och ro.

6. Använd ayurvediska medicinska växter och oljor

Användningen av olika ayurvediska örter och kryddor, så kallade Rasayanas, kan stärka ditt sinne och ha en positiv effekt på dina stressnivåer. Amalaki har en skyddande och stärkande effekt mot stressrelaterade sjukdomar och används också som ett skydd mot utbrändhet. Yashti (lakritsrot) har en lugnande effekt vid rastlöshet eller stress och även vid svårigheter att somna. När du arbetar vid datorn kan olika ayurvediska helande oljor, till exempel sesamolja, hjälpa till att förhindra en stel nacke och därmed huvudvärk och en stressig situation.

7. Boka en Ayurvedakur mot stress

Om du vill ha stöd på vägen ut ur permanent stress, är en Ayurveda-kur mot stress precis det rätta för dig. Våra fantastiska Ayurveda-hotell och fantastiska lokala medarbetare skräddarsyr en behandling och kostplan som passar dina doshas.

Är du nyfiken på våra ayurvediska kurer mot stress? Upptäck våra erbjudanden här:

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta