Under de kalla månaderna är det vanligt att se en ökning av förkylningar och sjukdomskänsla. För den som vill förebygga dessa åkommor och stärka sitt immunförsvar mot framtida utmaningar är ayurvediska curryrätter ett utmärkt alternativ. Det ayurvediska köket är känt för sina näringsrika ingredienser och exotiska smak, vilket ger en touch av värme och äventyr på vintern.
Sex kockar från Ayurveda-hotell i Indien, Tyskland och Sri Lanka har delat med sig av de bästa curryrecepten för att stärka immunförsvaret till SpaDreams, den ledande specialisten på Ayurveda-resor.
Säg hejdå till virus – Chef Biswas pumpacurry i ”Ananda in the Himalayas”.
Ingredienser:
- 1 pumpa
- 1 lök
- 1 tomat
- 2 matskedar ghee eller smör
- 1 ½ tesked kumminpulver
- 1 tesked korianderpulver
- 1 tesked gurkmeja pulver
- 100 ml kokosmjölk
- salt
- 2 kvistar färsk koriander

Förberedelse:
Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och finhacka löken, tvätta och finhacka tomaten. Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta kryddorna på låg värme i några minuter tills de släpper ifrån sig sin arom. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda. Tillsätt kokosmjölken och låt koka upp. Låt sjuda i ca 20 minuter tills de är mjuka. Tillsätt salt efter smak. Ta bort de färska korianderbladen och blanda i före servering.
Fördelar med koriander:
Koriander har antibakteriella egenskaper och innehåller immunförsvarsstärkande fytonäringsämnen, t.ex. vitamin A och K. Kokosmjölk innehåller däremot laurinsyra, som också verkar antibakteriellt.
Inga förkylningar, tack – Chef Rajs Coconut Banana Curry på ”Nikki’s Nest”.
Ingredienser:
- 1 aubergine
- 2 små morötter
- 1 matbanan
- 2 medelstora potatisar
- 4 gröna bönor
- ¼ gurka
- Salt
- 1 tesked gurkmejapulver
- 2 färska gröna chilifrukter
- 3 små schalottenlökar
- 100 g osötad riven kokosnöt
- 1 tesked kumminfrön
- 2 msk yoghurt
- 1 msk kokosnötsolja

Förberedelse:
Skala och skär grönsakerna i stavar, ta bort kärnorna från gurkan. Hetta upp lite saltat vatten i en kastrull och lägg i auberginerna och morötterna, låt sjuda i 2 minuter och lägg sedan i resten av grönsakerna. Strö över gurkmeja, blanda väl och koka under lock i 10 minuter tills de är krispiga. Tillsätt gurkstavarna. Halvera chilifrukterna på längden, ta bort kärnorna om de ska vara mindre starka och hacka. Skala och hacka schalottenlöken. Blanda båda med riven kokosnöt, spiskummin och varmt vatten i små mängder till en pasta. Gör en grop i mitten av grytan, häll i kokospastan och koka under lock i 5 minuter tills grönsakerna är mjuka men inte för mjuka. Rör om ordentligt. Servera i skålar. Blanda yoghurten med kokosoljan och häll över curryn.
Fördelar:
Kumminpulver och gurkmeja är rika på antioxidanter som vitamin C och E, som hjälper till att bekämpa fria radikaler och stärka immunförsvaret. Båda kryddorna har också antiinflammatoriska egenskaper.
Krigsförklaring mot bakterier – Chef Lakshithas aloe vera curry på ”Thaulle Pure Ayurveda Resort”.
Ingredienser:
- 10 grenar av aloe vera
- 1 vitlöksklyfta
- 1 schalottenlök
- 2 matskedar sesamolja
- 5 curryblad
- 2 teskedar currypulver
- 2 kanelstänger
- ½ till 1 tesked chilipulver
- 1 tesked gurkmeja pulver
- 250 ml kokosmjölk
- 100 g delade och skalade mungbönor
- Salt och nymald svartpeppar

Förberedelser:
Ta vid behov bort taggarna från aloe vera-bladen, skär dem i fingerstora bitar, tvätta väl och blötlägg i vatten i minst 10 minuter. Skala och finhacka vitlöksklyftan och schalottenlöken. Hetta upp sesamoljan i en stor stekpanna. Fräs vitlöken och schalottenlöken på låg värme i några minuter tills de blir genomskinliga. Tillsätt kryddorna och värm i några minuter. Häll i kokosmjölken, tillsätt mungbönorna och låt koka under lock i 20 minuter. Skala aloe vera-bladen, skär dem i tunna strimlor och blanda samman. Smaka av med salt och peppar och låt koka i ytterligare 10 minuter. Servera på tallrikar och garnera med finhackade aloe vera-blad om så önskas.
Fördelar med Aloe vera:
Aloe vera är rik på vitaminer som stärker immunförsvaret och studier tyder på att den också har antiinflammatoriska effekter. Vitlök innehåller allicin, som är känt för sina antivirala och antibakteriella effekter. Dessutom är sesamolja bra för immunförsvaret eftersom den är rik på zink och E-vitamin, som båda är viktiga för immunförsvaret, och har antiinflammatoriska egenskaper. Slutligen innehåller kanel antioxidanter som polyfenoler, som bidrar till att minska inflammation och stärka immunförsvaret, samt har antimikrobiella egenskaper som hjälper kroppen att bekämpa patogener.
Ingen chans att bli förkyld – Chef Mathews Avial, i ”SwaSwara”.
Ingredienser:
- 2 morötter
- 5 gröna bönor
- 1 bit pumpa efter smak
- ¼ gurka
- 1 liten potatis
- Salt
- 1 tesked gurkmejapulver
- 10 curryblad
- 2 schalottenlökar
- 1 nypa kumminpulver
- 60 g osötad strimlad kokosnöt

Förberedelser:
Skala och rengör grönsakerna om det behövs och skär dem i fingerstora bitar. Lägg dem i en kastrull med lite saltat vatten och låt koka upp. Tillsätt gurkmeja och curryblad, lägg på locket och låt sjuda i ca 10 minuter tills grönsakerna är kokta men fasta. Skala och finhacka schalottenlöken, blanda kumminpulvret med den rivna kokosnöten och mixa till en pasta, tillsätt sedan den hackade schalottenlöken. Blanda kokospastan med grönsakerna och koka i ytterligare ca 5 minuter tills grönsakerna är mjuka men fortfarande krispiga.
Fördelar:
Kumminpulver och gurkmeja innehåller antioxidanter som vitamin C och E, som hjälper till att bekämpa fria radikaler och stärka immunförsvaret. Dessutom har båda kryddorna antiinflammatoriska egenskaper.
Immunförsvaret stärks – gurkcurry av Chef Abrew, i ”Jetwing Ayurveda Pavilions”.
Ingredienser:
- 1 stor gurka
- 1 grön chili
- 60 ml olivolja
- 1 tesked kumminfrön
- 1 kapsel grön kardemumma
- 1 kanelstång
- 1 tsk korianderpulver
- 1 tesked socker eller 1 matsked jaggery
- 1 msk tomatpuré
- 3 msk yoghurt
- salt

Förberedelser:
Skala gurkan om det behövs, dela den på mitten, ta bort kärnorna, dela den i fjärdedelar på längden och sedan i tumstora tärningar. Finhacka chilin. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Rosta kummin och kanel på medelvärme i några minuter. Tillsätt övriga kryddor och socker (jaggery) tillsammans med tomatpuré och blanda väl. Rör ner gurktärningarna och yoghurten, smaka av med salt och värm på medelvärme i några minuter. Rör om igen före servering. Servera med ris om så önskas.
Fördelar:
Kanel ger inte bara en behaglig smak, utan innehåller också antioxidanter som polyfenoler, som bidrar till att minska inflammation och stärka immunförsvaret. Dessutom har kanel antimikrobiella egenskaper som stöder kroppens försvar mot patogener. Koriander har antibakteriella effekter och innehåller fytonäringsämnen som vitamin A och K, som stärker immunförsvaret.
Kamp mot bakterier – Chef Pererages bittermeloncurry i ”Sathya Ayurveda – Hotel Villa am Park”.
Ingredienser:
- 500 g bitter melon (finns att köpa i asiatiska butiker)
- salt
- ½ tesked gurkmeja pulver
- ½ tsk färdigkokt tamarindpasta (finns i asiatiska butiker)
- 1 schalottenlök
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 matsked kokosnötsolja
- 1 tesked currypulver
- 1 kvist curryblad
- 200 ml kokosmjölk
- salt

Förberedelse:
Skär den bittra melonen i tunna strimlor, strö över salt, lägg i ett durkslag och låt stå i 10 minuter, skölj sedan med kallt vatten. Upprepa processen upp till tre gånger och torka med en handduk. Täck melonen med gurkmejapulver och tamarindpasta i en kastrull med lite vatten, koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Skala och finhacka schalottenlök och vitlöksklyfta. Värm kokosoljan i en kastrull, fräs båda i 5 minuter tills de är genomskinliga, tillsätt sedan currypulver och curryblad, bryn i några minuter. Häll i kokosmjölken. Låt den bittra melonen rinna av, lägg i blandningen, koka upp en gång och värm i 10 minuter. Servera varm.
Fördelar med gurkmeja:
Gurkmeja, känd som den ”magiska roten”, är rik på antioxidanter som vitamin C och E, som hjälper till att bekämpa fria radikaler och stödja immunförsvaret, samt har antiinflammatoriska egenskaper. Vitlök innehåller allicin, som är känt för sina antivirala och antibakteriella effekter. Slutligen innehåller kokosmjölk laurinsyra, som också har antibakteriella egenskaper.
Vill du uppleva den omvälvande upplevelsen av en Ayurveda-retreat för att stärka ditt immunförsvar?
Våra skräddarsydda Ayurveda-retreater gör det möjligt för dig att balansera dina doshas och förbättra ditt immunförsvar – låt våra experter ge dig råd och ge dig ut på en omvälvande Ayurveda-resa!
Leave a reply