Ayurvediska småkakor? Jadå, det fungerar! Att det söta skulle vara förbjudet i den ayurvediska kosten är en vitt spridd missuppfattning. Sött gör en nöjd och belåten, det är bra för själen och lugnar nerverna. Många naturligt söta livsmedel och/eller alternativa sötningsmedel används faktiskt vid ayurvedabakning, dessutom har den stora likheter med bakning av hälsobröd.
Ingredienser:
- 130 g skirat smör (ghee)
- 130 g sharkarasocker
- 2 tsk kardemumma
- 1 nypa salt (havssalt)
- 150 g mannagryn av vete
- 140 g fullkornsmjöl av vete
- saft från en halv, liten lime
- skållade mandlar (eller andra nötter att dekorera med)
Förbered degen:
Rör först ihop ghee, salt och rörsocker så att det blir pösigt. Det går lättare om man värmer gheesmöret lätt.
Blanda alla torra ingredienser (mannagryn, mjöl, kardemumma), rör ner en liten del av blandningen och i smör- och sockerblandningen. Tillsätt därefter limesaften och sedan resten av de torra ingredienserna. Den färdiga, lätt smuliga degen lindas in i plastfolie och får vila i kylskåpet i ca 25 minuter för att bli kall.
Baka ut och grädda kakorna
Täck en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 180 °C över-och undervärme. Knåda små bitar av den kalla degen och forma körsbärsstora kulor. Lägg kulorna på bakplåtspappret och tryck till dem lätt, dekorera dem med en mandel eller någon annan nöt. Sätt in kulorna mitt i ugnen i ca 20 minuter Kakorna är färdiga när de har fått en ljusbrun färg. Kakornas storlek förändras inte mycket.
Det nyttiga, hälsosamma OCH läckra utesluter inte varandra. Åtminstone inte på Spa Dreams kontor, där tar det inte lång tid förrän alla kakorna är uppätna …
Om du får lust att veta mer om ayurvedisk kost, läs mer om våra ebjudanden och ta kanske t.o.m. en kur med SpaDreams på www.spadreams.se/ayurveda/ – du hittar även hotell i Europa www.spadreams.se/ayurveda/ayurveda-resor/europa/